Tips elektrische of benzine scooter kopen van Seggeren

Tips nieuwe scooter kopen | elektrische scooter of benzine scooter kopen

In ons vorige blog, beschreven we de verschillen tussen de snorscooter en de bromscooter. Nu gaan we meer in op de actualiteit: is een elektrische scooter mode verschijnsel of is het de moeite waard om te kiezen voor een elektrische scooter boven het kopen van een benzine scooter.

Elektrische scooter kopen of benzine scooter

Momenteel zijn de energietarieven een hot item. De gasprijzen stijgen enorm, stroomtarieven gaan drastisch veranderen doordat we in grote getalen terugleveren met onze zonnepanelen. Tesla is niet meer weg te denken in het straatbeeld, maar ook de elektrische scooters worden niet langer meer met argusogen bekeken.

Kosten stroom verbruik elektrische scooter

Elektrische rijden heeft absoluut voordelen, zo bespaar je enorm op brandstofkosten en merk je al snel dat elektrisch rijden absoluut goedkoper is. Elektriciteit is namelijk goedkoper dan benzine. Gemiddeld verbruik van een benzinescooter is zo’n 1 op 40, bij een literprijs van 2 euro  zijn de kosten per 100 kilometer 5 euro. Op een elektrische scooter kost je dit hoogstens 0,50 cent, mocht je veel kilometers maken dan bespaar je al snel een hoop geld!

Zijn er nadelen aan elektrische scooter rijden?

Elektrische scooters hebben een aantal punten waarin ze minder scoren ten opzicht van een benzinescooter. Wel kunnen wij vanuit onze ervaring, zeker ook in de werkplaats, hierbij opmerken dat de elektrische scooters van vandaag de dag steeds dichter in de buurt van benzinescooters komen.

Actieradius elektrische scooter

De afstand die je met een volle accu kunt rijden noemen ze actieradius, deze is afhankelijk van heel veel factoren zoals bijvoorbeeld je eigen gewicht, buitentemperatuur, bandenspanning, conditie wegdek, tegenwind etc. De actieradius van een elektrische scooter is over het algemeen kleiner dan die van een benzinescooter, je kunt dus met een volle accu minder kilometers rijden dan met een volle benzinetank. Bij een benzinescooter die 1 op 40 rijdt en een tankinhoud van 5 liter heeft, haal je een afstand van zo’n 200 kilometer. Veel  elektrische scooters kunnen bij een standaard accu pakket zo’n 80 kilometer halen. Nu is dit pakket vaak wel uit te breiden of te verhogen (tegen meerprijs)  waardoor het bereik vergroot.

Aanschafprijs elektrische scooter ten opzichte van benzinescooter

Als je een elektrische scooter koopt met een standaard accupakket dan is de aanschafprijs van een elektrische scooter niet veel hoger dan die van een benzinescooter. In praktijk merken wij bij van Seggeren dat klanten over het algemeen de actieradius willen verhogen, waardoor de aanschaf van een extra accu of groter accu noodzakelijk is. Deze extra accu bij de elektrische scooter maakt aanschafprijs wel een stuk hoger, echter zoals je eerder hebt kunnen lezen is dit heel snel terug verdient.

Elektrische scooter maakt opmars

Men kiest mede door de coronapandemie liever voor individueel vervoer en dan is een scooter uiteraard ideaal! Als je kijkt naar het eerste kwartaal van 2021 dan werden er 39.455 nieuwe scooters verkocht, tegen 36.305 in dezelfde periode vorig jaar. Dat is een stijging van 8,7 procent meld RAI vereniging en dataleverancier RDC.

De verkoop van elektrische scooters is fors gestegen, een derde van alle verkochte nieuwe scooters is de elektrische scooter.
Volgens RAI vereniging is inmiddels ruim 35 procent van alle nieuw verkocht snorfietsen elektrische aangedreven, bij bromfietsen is dit opgelopen tot bijna 30 procent.