VAKANTIE! Wij zijn vanaf 25/07 t/m 15/08 met vakantie! Alle bestellingen en e-mails worden vanaf 17/08 z.s.m. op volgende van binnenkomst verwerkt. Wij wensen ieder een fijne vakantie!

Wat is de actieradius van een E-bike?

De meest gestelde vraag van klanten in onze winkel, hoe ver kun je fietsen met deze E-bike?
Met actieradius bedoelen we de afstand die gefietst kan worden met een accu die volledig is opgeladen totdat deze leeg is, let er op dat de afstanden die fabrikanten vermelden een indicatie van de afstand is en niet altijd gehaald zal worden. Dit komt omdat de actieradius van veel factoren afhankelijk is, welke dit zijn kunt u hieronder lezen.

De weersomstandigheden spelen een grote rol, uiteraard heeft de wind veel invloed maar ook de temperatuur heeft een grote invloed op de actieradius. Is het kouder dan 10°C dan kan de capaciteit van je accu behoorlijk afnemen. Wij adviseren onze klanten de accu altijd bij kamertemperatuur op te laden, dit zorgt ervoor dat de accu meer stroom opslaat en u een hogere actieradius zult halen.

Door de fietsbanden op de juiste bandenspanning te houden heb je een zo laag mogelijke rolweerstand, de motor heeft het het minder zwaar omdat de fiets lichter rolt. Daarnaast slijten uw banden ook nog eens minder snel, controleer daarom altijd of uw banden de juiste spanning hebben.

Op een vlakke weg kun je meer kilometers halen dan in heuvelachtig gebied, de motor moet u dan namelijk meer meehelpen en dit vraagt meer stroom van de accu. Woont u bijvoorbeeld aan de Nederlandse kust en fietst u vaak door de duinen dan zult u wat vaker dan gemidddeld moeten opladen.

Het gewicht speelt ook zeker een rol, hoe meer gewicht op de fiets hoe zwaarder het fietst.

Naarmate de accu ouder wordt zal ook de capaciteit afnemen, alle batterijen zijn onderhevig aan veroudering. Dit wordt veroorzaakt door leeftijd en het aantal keer dat een batterij wordt op- en ontladen.

Als laatste nog een zeer belangrijk punt, veel mensen vergeten dit maar schakelen op een e-bike verlengt uw actieradius. Vaak krijgen wij van klanten te horen: "ik fiets altijd in versnelling 4", dit betekend dat u niet altijd de meeste optimale trapfrequentie hebt. Vanuit stilstand in versnelling 1 wegfietsen en gelijdelijk opschakelen zal uw actieradius merkbaar verbeteren!