Leaseprijs/Netto kosten/Besparing. Wat is wat? Hoe werkt het precies:

1. De hoogte van je maandelijkse leasebedrag is afhankelijk van je maandelijkse brutoloon. De fiscale besparing wordt namelijk berekend op basis van de bijbehorende belastingschaal en verschillende (algemene) heffingskortingen die je afdraagt.

2. Hier kan de werkgever een maandelijkse bijdrage doen aan de leasefiets. Dit wordt in mindering gebracht op het bruto leasebedrag (leaseprijs + service en verzekeringspakket).

3. De bijtelling is altijd 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets en wordt in de praktijk altijd betaald door de werknemer. Dit wordt bij het maandelijks brutoloon opgeteld, hierover wordt belasting betaald en vervolgens wordt dit bedrag weer van je loon afgehaald (stap 7). De netto bijtelling komt in de praktijk neer op enkele euro’s per maand. In bovenstaand voorbeeld is dit: € 2.500 * 7% / 12 maanden = € 14,58 * 37,35% (belastingschaal) = € 5,45 netto bijtelling per maand.

4. De leaseprijs is het bruto leasebedrag voor de fiets. Dit bedrag wordt samen met het service & verzekeringspakket van je brutoloon afgehaald, waardoor je over dit bedrag ook geen belasting meer betaald.

5. € 18,56 Is het brutobedrag voor het service en verzekeringspakket. Dit bedrag wordt samen met de leaseprijs van je brutoloon afgehaald, waardoor je over dit bedrag ook geen belasting meer betaalt. De leaseprijs en het service en verzekeringspakket samen is het leasebedrag wat de werkgever maandelijks betaalt aan de leasemaatschappij. Afhankelijk van een eventuele bijdrage van een werkgever houdt de werkgever (een deel van) dit leasebedrag in op het bruto maandloon van de werknemer

6. Hier is het nieuwe brutoloon weergegeven waarover je belasting verschuldigd bent. Je draagt relatief gezien minder belasting af waardoor je een fiscaal voordeel geniet. Je betaalt dus € 708,21 – € 671,11 = € 37,10 minder belasting (inclusief de kosten); 7. De bijtelling wordt er hier weer van afgetrokken. Je hebt immers al belasting over de bijtelling betaald voor service, verzekering en inclusief bijtelling.

8. Hier zie je jouw verschil in nettoloon en daarbij wat de maandelijkse netto kosten voor jouw leasefiets zijn.