10-09-2021

Regelmatig geven klanten bij ons in de winkel aan dat ze hebben gelezen of gehoord dat je vanaf 2022 ook bij een snorscooter en snorfiets een helm moet dragen. Is dit juist of klopt dit verhaal niet? Afgelopen Mei van dit jaar (2021) zagen we inderdaad opnieuw berichten in de media verschijnen over een aankomende helmplicht, dit is echter iets wat elk jaar opnieuw wordt geroepen. Zo stond er Januari 2019 bijvoorbeeld in een goed gelezen krant: "einde snorfiets nabij nu tweede kamer een motie heeft aangenomen die een helmplicht voor snorfietsers verplicht!". Anno eind 2021 is dit nog steeds niet het geval en is het nog steeds de vraag of dit plan wel uitvoerbaar is.
Dat de helmplicht ooit ook zal worden ingevoerd lijkt onomkeerbaar maar wanneer? Op korte termijn of wordt dit plan toch weer op de lange baan geschoven? Wie zal het zeggen....
 
Waarom een helmplicht voor snorfietsers invoeren?

Dit heeft te maken met dat men verwacht dat het aantal verkeersdoden en gewonden door het invoeren van een helmplicht bij snorfietsers drastisch zal worden terug gedrongen, diverse tegenstanders van de helmplicht eisen dat hier beter en uitgebreider onderzoek naar moet worden gedaan alvorens dit met zekerheid kan worden gezegd. 

Helmplicht nog steeds niet verplicht !

Zoals het er nu voor staat zou de helmplicht 01-07-2022 in moeten gaan, zoals we reeds hebben aangegeven is dit nog steeds geen feit! Er is dan wel een voorstel ingediend maar hier moet de tweede kamer nog uitspraak over doen en daarna nog de eerste kamer, met andere woorden niets is nog zeker. Wel is zeker dat er inmiddels een voorstel klaar ligt en toegezonden is aan de Tweede kamer. Dit voorstel kunt u hier lezen. Let op, hierover moet de kamer anno September 2021 nog uitspraak over doen.!

Kun je een snorscooter laten ombouwen naar bromscooter?

Mocht het zo zijn dat de helmplicht er komt dan mag u uiteraard gewoon blijven rijden op uw snorscooter, u hoeft slechts alleen een valhelm aan te schaffen. Ons assortiment valhelmen vindt u hier! Wij kunnen ons voorstellen dat wanneer u toch een helm moet dragen u ook wat harder wil rijden. In dat geval is er ook een mogelijkheid om uw scooter te laten ombouwen naar bromscooter, dit kunnen wij voor u regelen! In dat geval zorgen wij ervoor dat uw scooter aan alle kenmerken van een bromscooter (geel kenteken) voldoet, dit betekend dat wij o.a. de snelheid naar ongeveer 45km/h aanpassen. Vervolgens gaan wij met de scooter naar een RDW keurstation voor een herkeuring, indien de scooter wordt goedgekeurd als bromscooter ontvangt u een nieuw kentekenpasje met gewijzigde gegevens en een gele kentekenplaat!

Koop ik nu een snorscooter of een bromscooter?

Je wilt een nieuwe of gebruikte scooter kopen, maar wat ga je kiezen? Wil je nog genieten van een scooter zonder helmplicht zolang het kan of koop je direct een bromscooter? De meeste klanten van ons die een snorscooter kopen doen dit omdat ze geen helm op hoeven, dit is nu eenmaal niet altijd even praktisch. Wij adviseren nu onze klanten nog steeds om wel voor die snorscooter te gaan, mocht de helmplicht er toch komen dan kun je de scooter altijd nog eenvoudig weer laten ombouwen tot een bromscooter met indien gewenst een geel kenteken. Wij helpen hier graag bij!