Elektrische Fiets Kopen | Blog Van Seggeren

Elektrische fiets kopen

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets? Het wordt steeds meer gemeengoed, de e-bike. Toch is een nieuwe elektrische fiets kopen niet zomaar een dagelijkse handeling, dus je wilt goed voorbereid naar de fietsenwinkel. Wij helpen je graag met je vooronderzoek, zodat jij goed beslagen ten ijs komt wanneer je een elektrische fiets aanschaft.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische fiets

Natuurlijk wil je een fiets die er fraai uitziet, maar minstens zo belangrijk is het doel van de elektrische fiets. Ga je voor langere afstanden en is dus een elektrische fiets voor woon- werkverkeer goed of een elektrische (middelbare) schoolfiets of wil je juist snel van A naar B kunnen en is een speed pedelec fiets geschikter? Er zijn ook elektrische bakfietsen en alhoewel dat ideaal is voor het brengen en ophalen van de kleinste kinderen uit de opvang, zijn dit niet direct de meest behendige elektrische fietsen.

Wat voor type elektrische fiets

Natuurlijk zijn er de bekende fietsmerken als Gazelle, de elektrische fietsen van Sparta en de Batavus elektrische fietsen. Ook heb je nog de keus in model, oftewel de elektrische damesfiets of de elektrische herenfiets. Qua uitvoering is het vooral belangrijk dat je eerst een testrit maakt zodat je voelt welke aandrijving past bij jou wensen. Dit is afhankelijk van de positie van de motor op de elektrische fiets. Daarin onderscheiden we 3 uitvoeringen.

Elektrische fiets met middenmotor

Een elektrische fiets met middenmotor heeft als grootste voordeel, wat de naam eigenlijk al verklapt, de meest optimale gewichtsverdeling. Het fietsen op een e-bike met middenmotor zorgt voor een stabiel gevoel en doordat de ondersteuning direct op de trapas is, geeft dit gevoelsmatig een natuurlijke ondersteuning. Daarnaast is de elektrische fiets met middenmotor de krachtpatser onder de elektrische fietsen, deze uitvoering heeft net wat extra vermogen.

Elektrische fiets met voorwielmotor

De variant met de motor voorop de fiets, dus de elektrische fiets met voorwielmotor, heeft als grootste voordeel dat deze stiller is. Met een motor voorop, zul je dit geluid minder ervaren dan de e-bike met middenmotor. Optisch heeft het als voordeel dat de motor fraaier is geïntegreerd in het geheel en zodoende mooi past bij het design van de frame. De motor zit immers in het voorwiel. Mocht de motor om welke reden dan ook uitvallen, dan is fietsen op een e-bike met voorwielmotor lichter dan fietsen op een fiets met de andere elektrische aandrijvingen.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Een elektrische fiets met achterwielmotor heeft een rotatiesensor die ondersteuning biedt, zodra je begint met trappen. Een van de voordelen van een e-bike met achterwielmotor is dat je het gevoel zult herkennen: het voelt alsof je de wind in de rug hebt. Dit maakt een elektrische fiets met achterwielmotor bij de eerste tocht of proefrit al erg comfortabel en direct vertrouwd. Alhoewel wordt gezegd dat deze uitvoering bij uitstek geschikt is voor heuvelachtige gebieden, zul je het ook op vlakke wegen niet hinderlijk vinden om met de wind in de rug te fietsen.

Proefrit elektrische fiets

Wat nu uiteindelijk de beste elektrische fiets is om te kopen, is erg persoonsgebonden. De een houdt van snelle fietsen, dan is de speed pedelec interessanter. Misschien is voor jou de accuduur van belang of juist het design van de fiets. Voor ieder is er wel wat op de markt, het is vooral belangrijk dat jij je comfortabel op de weg voelt. Uiteraard went een fietstocht op een elektrische fiets ook gauw, toch is het fietsen op een fiets met ondersteuning anders. Wij adviseren je dan ook om een proefrit voor een elektrische fiets aan te vragen zodra je serieus overweegt om een nieuwe elektrische fiets te kopen. Je kan dan zelf de verschillende vormen van ondersteuning of aandrijving ervaren, zodat je met een gerust hart op zoek kunt gaan naar je ideale e-bike.

Tweedehands elektrische fiets kopen

Het kan natuurlijk ook dat je bij toeval op dit artikel bent gekomen, maar dat je al ervaring hebt met het fietsen op een elektrische fiets. In dat geval is een proefrit niet nodig, maar ook dan kun je bij Van Seggeren terecht. Wij hebben een groot assortiment tweedehands elektrische fietsen. Het kan natuurlijk ook dat je budget het even niet toe laat of dat je simpelweg niet de nieuwprijs voor een fiets wilt betalen. Ook dan nodigen we je uit voor een proefrit, zodat we samen met jou kunnen kijken welke aandrijving past bij je wensen. Je kunt dan vervolgens bij onze occasion e-bikes de gewenste motorpositie filteren.